Grejanje na drva gospodski - Najčešća pitanja

Najčešća pitanja

Najčešća pitanja

1. Na šta mislimo kada govorimo "grejanje na drva, ali gospodski"?

Grejanje na drva povezujemo uvek sa čestim loženjem, prljavim rukama, gomilom pepela... Povezujemo ga i sa čestim čišćenjem, i skromnom regulacijom grejanja. Dakle, daleko od neke lakoće i komfora. Pirolitički Viessmann kotao omogućava da se ponašate kao gospodin u sopstvenoj kući, kada je grejanje u pitanju, sa malo muke, a mnogo komfora.

2. Šta je pirolitički kotao i zašto ga zovu "plamen iz rakete"?

Grejanje na drva poznato je još od postanka čoveka. Piroliza je međutim proces koji to sagorevanje, značajno usavršio i povećao njegovu efikasnost. Pošto slika govori više nego hiljadu reči, pogledajte na mini-filmu kakav je to plamen koji ovaj kotao stvara!

3. Na koji energent on radi?

Pirolitički kotao koristi cepanice suvog drveta, dimenzija do 80cm.

4. Zašto se zove pirolitički kotao?

Pirolitički kotao se zove zbog samog procesa sagorevanja drveta u kotlu, tj. sagorevanje drveta se odvija putem pirolize tj. gasifikacije drveta (žarenjem se drvo pretvara u gas u gornjem ložištu kotla, odakle se putem ventilatora dimnih gasova, gas odvodi u donje ložiste gde u potpunosti sagoreva).

5. Da li pirolitički kotao može da radi efikasno i kad je napolju minus?

Naravno. Pirolitički kotao može da radi i na ekstremo niskim spoljašnjim temperaturama od -40°C.

6. Da li pirolitički kotao može da radi samo na podnom grejanju ili može i na radijatorima?

Pirolitički kotao Vaš dom veoma efikasno i povoljno greje i uz pomoć radijatora i putem podnog grejanja, obezbeđujući pritom pun komfor i toplinu.

7. Koja je temperatura vode koju pirolitički kotao moze da zagreje?

Ovaj kotao može da zagreje vodu u sistemu grejanja i do 95C. Medjutim, retki su slučajevi u praksi da je voda ovako visoke temperature zaista i potrebna za grejanje Vašeg doma. U svakom slučaju, kotao sam odlucuje kako će raditi, u zavisnosti koliko je toplotne energije Vašem domu potrebno.

8. Kakva treba da bude izolacija kuće?

Poželjno je da objekat bude što bolje izolovan. Dakle, što je kuća bolje izolovana – sistem je efikasniji. Ali praksa kaže da je svaka kuća priča za sebe, pa je najbolje da naši tehničari utvrde pravo stanje stvari.

9. Da li je pirolitički kotao zahtevan po pitanju montaže i posebnih uslova po postavljanju?

Ne. Ovaj uređaj nema nikakvih posebnih zahteva za postavljanje i može da se postavi skoro na svakom mestu. Montaža celokupnog sistema je izuzetno jednostavna i može da se uz dobru ekipu obavi za 1 do 2 dana.

10. Da li pirolitički kotao može da greje sanitarnu vodu?

Pirolitički kotao može grejati sanitarnu vodu u akumulacionom bojleru, preko grejne spirale (izmenjivača toplote) bojlera.

11. Kada se ovaj sistem najbrže otplati?

Sistem će se najbrže otplatiti ukoliko zamenjuje sistem grejanja na struju, lož ulje, ugalj i neefikasne sisteme grejanja na drva.

12. Verujem da je ova tehnika grejanja štedljiva, ali postoji li mogućnost da je učinim jos štedljivijim?

Da, ukoliko svom pirolitičkom kotlu pridružite i akumulator toplote "pufer", koji predstavlja zapravo spremnik vode za grejanje koja akumulira svaki procenat toplote koji kotao stvori sagorevajuci drvo. Na taj način se toplota šalje u sistem grejanja iz akumulatora, ne direktno iz kotla, što je jos štedljiviji način grejanja. Na ovaj način, možete povrh ostvarenih ušteda korišćenjem pirolitičkog kotla smanjiti troškove za drvo za dodatnih 10ak procenata. Preporučujemo!